..
Hmm, ik zie het al.
Ik hoef niets meer uit te leggen hier.
Hoe dan ook, om het onderwerp maar weer even op te pakken..:
Heldijk schreef:Er zijn sowieso veel meer mooie materialen dan vroeger. Ook de toepassing van materialen zou wat vrijer kunnen zijn.
Ja, wat je zegt! Wat als je nu je muren bijv. van leem wil stukken. Ik bedoel: Hoe natuurlijk wil je het hebben.
Toch is er nu al wel heel veel mogelijk. Wat van een futuristisch huisje waarbij je geen dak of zelfs geen dakrand ziet. Gewoon stijle rechte muren en het dak daarachter verborgen. De reglementen geven namelijk een maximale hoogte voor de buitenmuur (tot onderkant dak), maar het is niet ingedekt dat boven de buitenmuur daadwerkelijk ook het dak moet gesitueerd zijn. Ik noem maar wat.
Even checken:
Art. 4.5 zegt:
De hoogte tussen onderkant dak en bovenkant vloer mag niet meer bedragen
dan 2,50 m gemeten langs de opgaande buitenwand.
en 4.6 zegt:
De vrije binnenhoogte tussen vloer en plafond in de woon- en slaapkamer(s)
moet ten minste 2,20 m bedragen.
Het zegt dus dat een opgaande buitenwand vanaf de bovenkant vloer niet hogen mag zijn dan 2.50 meter en het plafond moet beginnen op 2,20.
Nu, dat geeft mij dus ruimte voor een dakconstructie van maximaal 30 cm verstopt achter die opgaande buitenwand.

En zo zitten er nog wel wat (zelfs grove) gaten in de regelgeving. Je kan bijv. de schuur deels onder de grond bouwen met de deur in het dak. Er wordt namelijk geen hoogte-eis gesteld aan de hoogte van de vloer van de schuur. Ik noem maar weer wat.
En ja, zoals ik zelf van plan ben: Ronde huisjes mogen ook. De langste lengte mag maximaal 6 meter zijn, maar ja, hoe meet je de lengte van een rond huisje. Overigens is de diameter van een 28m2 huisje net onder de 6 meter, maar het staat nergens dat dat zo moest zijn. Ik mag dus ook een elips-vorm bouwen.
En L-vormig huisje van 6 bij 6 heeft een diagonaal van 8.5 meter.
En wat van een de vorm van een boemerang met alleen maar krommingen? Diameter telt niet. Diagonalen tellen niet. Alleen "langste lengtes", maar een boemerang met alleen maar krommingen heeft net als een cirkel maar één zijde, één lengte: de omtrek. En de omtrek telt ook niet. Mocht je de breedte van deze vorm nu op zo'n 2 meter houden en de boomerang slecht een flauwe bocht geven, dan krijg je een huisje van zo'n 13 meter lang. Oh ja, en ons eigen Huishoudelijk reglement zegt:
Een tuinhuis moet zo gebouwd worden dat minstens één punt van de omtrek van het bebouwde oppervlak de lijn raakt die op 3,50 m van de waterlijn van de aangrenzende sloot ligt.
zie:
Aanvulling Bouwregl
Goed, dat is dus een huisje dat zich 16,5 meter de tuin instrekt. Ha ha, dat is bijna tot aan de heg bij het pad. Maar goed, het mag volgens de reglementen. :-p
Nou ja, genoeg gefantaseerd.
Het geeft in elk geval aan dat als je inventief bent er best wel wat mogelijk is.
Groetjes,
Jeroen
..